Romani dans og kultur

Romanimusikk og -dans blir ofte referert til som Sigøynermusikk. Musikksjangeren stammer fra romanifolket, som har sin opprinnelse fra Nord-India, men som i dag lever for det meste i Europa.
Historisk har romanifolket en lang fartstid både som artister og håndverkere. I mange av de stedene romanifolket har slått seg ned som håndverkere har de også blitt kjent som musikere. Reisingen deres har over flere ti-år ført til flere musikalske påvirkninger, som startet med indiske røtter, men også med elementer av gresk, arabisk, persisk, tyrkisk, og selv jødiske musikalske former. Innen romanienes dans og musikk finnes det egne sjangere, i en kultur som i dag beriker en hel verden.

Eksotisk dans

romaniRomanidansen blir for de fleste andre kulturer sett på som en av de mest eksotiske, sterkt preget av musikken folket er kjent for. Også dansen er inspirert av andre kulturer, men satt sammen på en elegant og fascinerende måte som har gjort at romani-folket har satt sitt eget personlige preg. I hundrevis av år har mennesker blitt fengslet av dans og musikk fra romanifolket, hvor dansen også har egne sjangre og stiler. Faktisk så spennende har dansen blitt sett på i verden, at konger, dronninger og tsarer har spesielt invitert Romani-folk til å underholde hoffet sitt. I dansen finner man spesielt spor etter Flamenco fra Spania – hvor tilskuerne får en helt spesiell rolle i underholdningen, ved å være med å klappe etter rytmene som blir spilt. Det er også selvfølgelig lov til å synge og heie frem danserne underveis. Det at danserne er rette i ryggen og strekker på halsen, minner mye om den typiske kroppsholdning av en flamencodanser. Romani-danserne har også fantastiske kjoler og kostymer når de opptrer.

Fengende musikkstiler

I Romani-kulturen har både dans og musikk en helt spesiell rolle. I gamle dager når folket reiste ved hjelp av hest og vogner var det alltid dans og musikk langs veiene, men også i moderne tid er musikken like viktig. Det finnes mange pop-artister som har trykket sigøynermusikken til sitt hjerte. Internasjonalt er kanskje Tom Waits den mest kjente, mens her hjemme har Kaizers Orchestra satt salgsrekorder med sin versjon. Sistnevnte er spesielt lett gjenkjennelig på grunn av rytmene og et helt spesielt pumpe-orgel som ofte spiller i moll. Innenfor Romani-musikken finner vi igjen flere sjangre og i dag finner vi både Gipsy-jazz, Gipsy-rock og Gipsy-punk. Spesielt innenfor jazzen var det Django Reinhardt som utviklet romani-musikken til et nytt nivå. Er du fortsatt usikker på hva som kjennetegner romani dans og musikk kan du se spillet Gypsy Charms, som du finner hos Norske Spilleautomater – og få et inntrukk av hvor stor innvirkning stilen faktisk har.

Typiske instrumenter

Romani-folkets musikk blir mest spilt på strengeinstrumenter som gitar og fele. Innenfor musikkvitenskapen lærer man om en egen skala som har fått navnet sigøyner-moll, som er enkel å lære på strengeinstrumentene. Grunnen til akkurat disse instrumentene blir brukt er at de var enkle å frakte med seg og tok også liten plass. I moderne romani-musikk finner vi også flere blåseinstrumenter som både saksofon og trompet, som virkelig krydrer lydbildet. Musikken kan høres alt fra veldig trist ut, etter at romani-folket var under slaveri i Romania i over 400 år, men når det danses til musikken, er det gladtonene vi får presentert. Da er det allsang og mye klapping som kjennetegner musikken.

Kjente sanger

Romanifolk fra Ungarn, Russland, Serbia, og Makedonia, er alle kjent for vakker fiolinmusikk. Det var forbudt å synge på romanispråket på grunn av assimileringslover som ble håndhevet i mange europeiske land. Dessverre er det fortsatt mye diskriminering som skjer mot romanifolket og for noen er det på daglig basis. I disse dager er imidlertid mange romani som velger å synge sine sanger på morsmålet. En berømt sang er romaninasjonalsangen, Djelem Djelem. Raskere sanger som ofte blir spilt i bryllup er Usti Usti Baba, hvor trommer også har en spesiell rolle. Når denne spilles er det vanlig å holde hverandre i hendene og danse rundt i en stor sirkel med raske, trappelignende bevegelser.

Comments are closed.